Alhoewel de VAMPIR niet de eerste ontwikkeling was op gebied van infra rood kan men deze wel als de eerste draagbare infra rood apparatuur beschouwen.

De ontwikkeling van deze apparatuur maakte het mogelijk Panzer Grenadiere uit te rusten en in te zetten in verband met de Kampfgruppe SPERBER.

 Het systeem VAMPIR was samen gesteld rond het stormgeweer StG-44, op dit automatisch aanvalswapen was een infra rood schijnwerper gemonteerd, dit licht was uiteraard onzichtbaar voor iedereen die niet over infra rood detectoren beschikte.

Onder de schijnwerper bevond zich een infra rood kijker, deze kijker liet de schutter toe de omgeving waar te nemen zonder zijn positie te verraden, hij kon alles wat zich in het licht van zijn “onzichtbare” schijnwerper bevond goed waarnemen en indien nodig onder vuur nemen.

De opstelling op het geweer was met een kabel verbonden met een vrij zware batterij en een controledoos die de schutter op de rug droeg in plaats van zijn normale bepakking.

Het grootste voordeel van deze combinatie is dat men geen gebruik moest maken van wit licht schijwerpers of lichtkogels.

Het begin van de ontwikkeling is terug te vinden in de jaren dertig, door het uitbreken van de oorlog in 1939 werd verder opzoekingswerk gestopt tot in 1943 besloten werd de combinatie SPERBER in het leven te roepen.

Over de inzet tijdens gevechten van dit wapen bestaat weinig of geen geschreven documentatie of rapporten, vermoedelijk zijn er wel enige ingezet tijdens het Ardennenoffensief waar de 116e Panzer Division beschikte over enige Panter G uitgerust met infra rood.

Sommige bronnen vermelden verder dat enige elite soldaten van de Waffen SS er mee uitgerust waren tijdens de verdediging van Berlijn.