De Franse AMC35 middelzware tank die in het Tankmuseum in Saumur ten toon staat was in 1940 in Belgische dienst onder de benaming middelzware cavalerietank ACG-1

De Panther ontstond uit een dringende noodzaak toen in 1941 bleek dat de Duitse standaard tankst, de Panzer III en IV, niet opgewassen waren tegen de Russische T-34 en KW I.

Naast de tanks en en andere gepantserde voertuigen die het Duitse leger gedurende de tweede wereldoorlog in gebruik had bestonden er veel projecten die interessant zijn omdat ze dikwijls tot technische vernieuwingen geleid hebben.

Oorspronkelijk was er slechts een zware tank voorzien, de reeds in vredestijd ontwikkelde Panzer IV, toen voor de vervanging hiervan bleek dat de prototypes, Versuchskonstruktionen (VK), van Porsche en Henschel de specificatie van maximum 40 ton ver overschreden werd besloten de ontwikkeling van een tank die aan de specificaties voldeed uit te geven aan De firma's Diamler-Benz en MAN.
Deze tank kreeg de benaming Panther of ook Panzerkampfwagen V.

De Leopard I heeft bijna een halve eeuw dienst gedaan in het Belgisch leger.

After Action Reports van verschillende eenheden, zowel Amerikaanse als Britse, maken melding van nachtelijke beschietingen door Duitse tanks.

Alle rapporten vermelde het feit dat de vijand onzichtbaar bleef terwijl de eigen eenheden schijnbaar volledig zichtbaar waren voor de Duitse tanks.

Na de Poolse nederlaag en nog voor het begin ven de campagne in het westen vroeg de Kriegsmarine de mogelijkheden van een invasie in Groot Brittanniƫ te bestuderen vermits die onder bepaalde omstandigheden voor de verdere oorlog noodzakelijk kon blijken.