After Action Reports van verschillende eenheden, zowel Amerikaanse als Britse, maken melding van nachtelijke beschietingen door Duitse tanks.

Alle rapporten vermelde het feit dat de vijand onzichtbaar bleef terwijl de eigen eenheden schijnbaar volledig zichtbaar waren voor de Duitse tanks.

Generaloberst Guderian

Sedert 1936 was de afdeling WaPrüf 8 van het Heereswaffenambt in samenwerking met de firma AEG begonnen aan de ontwikkeling van optiek voor nachtelijk gebruik.

Door het uitbreken an de oorlog werden de niet noodzakelijke investeringen geschrapt en ook de ontwikkeling van deze apparatuur werd onderbroken tot in 1943 de geallieerden het luchtoverwicht veroverden.

Op aandringen van Generaloberst Heinz Guderian werden onder leiding an Dr.-Ing H. Gärtner door het Heereswaffenambt/WaPrüf 8 enige Panters uitgerust met het 200 mm infra rood zoeklicht FG 1250 en een BIWA (Bildwandler) die het infra rood beeld omzette in een zichtbaar beeld.

De eerste testen vonden plaats in de Pantserschule te Fallingbostel waar ook de bemanningen geoefend werden in het rijden en richten met deze apparatuur.

Uit deze testen bleek dat de afstand van maximum 600 meter waarop kon gevuurd worden de voordelen van het KwK42 75mm/L70 kanon teniet deden, dit kanon was ontworpen voor het vuren op grotere afstanden.

Als oplossing voor dit probleem werd een 60 cm infra rood schijnwerper gemonteerd op een halftrack, zo ontstond de Sd.Kfz. 251/20 UHU waarvan het de bedoeling was er een toe te wijzen aan elk tankpeloton om zo de gevechtsafstand tot 2500 meter te verlengen.

Voor de nabije bescherming werd een halftrack voorzien van infra rood apparatuur, dit “Begleitfahrzeug” kreeg de benaming FALKE en vervoerde een sectie Panzer Grenadiere die op hun beurt ook uitgerust waren voor het nachtelijke gevecht met een Sturmgewehr-44s met bijbehorende infra rood kijker VAMPIR.

Deze gevechtsgroep kreeg de benaming SPERBER toegewezen, of deze Kampfgruppe inderdaad ingezet is bij gevechten is historisch niet bewezen alhoewel men er van uit gaat dat de VAMPIRE wel degelijk gebruikt werd door SS eenheden bij de verdediging van Berlijn.

In September 1944 werd een beperkt aantal Panters uitgerust met een 200mm infra rood zoeklicht en kijker, FG 1250 genoemd, beide gemonteerd op de koepel van de commandant.

Hiervoor werd de standaard Panther G aangepast door op de koepel van de commandant op 12 uur vooraan een houder te monteren die de normale rotatie van de koepel niet hinderde.

Er werd een gat geboord om een verbinding van de kijker en het elevatiemechanisme te verwezenlijken, hier voor werd ook een gepantserde bescherming gelast.

Rechts achteraan op de romp kwamen houders voor een gepantserde koffer, in het gevechtscompartiment werden rechts achter een ligplaats voor drie granaten, de beschermer van een schokdemper en enkele vloerplaten gedemonteerd om plaats te maken voor een batterij en de GG 400 elektrische generator die de infra rood apparatuur van stroom moesten voorzien.

Elke Panter G die voorzien was van FG 1250 werd gekenmerkt door het chassisnummer uit te breiden met een F, niet vergissen met de Panter uitvoering F.

Op 7 Augustus kwam de eerste FG 1250 toe die moest gemonteerd worden in de Panter G met chassisnummer 128495, op 8 Augustus moest men melden dat deze montage onmogelijk was, Panter 128495 was nog niet geleverd.

Op 4 september wed dan besloten de FG 1250 in te bouwen in Panter 128557 wat op 5 september voltooid werd.

Ook op 7 Augustus werd bevolen over te gaan tot de ombouw van 50 Panters in September, 70 in Oktober, 80 in November en 100 in December 1944.

Een tegenvoorstel om de eerste 120 Panters al in September om te bouwen werd door de generale staf (OKH) afgewezen wegens de militaire situatie en gaf het bevel enkel de 50 voor September voorziene Panters om te bouwen.

Op 5 Oktober waren door te late leveringen van het benodigde materiaal slechts 20 Panters omgebouwd in September, de aanwezige voorraad op 30 September zou wel toelaten in Oktober nog 80 Panters uit te rusten met een FG 1250.

Op 18 November kwam het bevel van het OKH dat geen FG 1250 meer zou ingebouwd worden op de Panters die nu nog van de band kwamen, in de maand December zouden er nog 30 omgebouwd worden, alle andere tanks waar reeds voorbereidingen getroffen waren voor de inbouw van een FG 1250 werden terug geconverteerd naar een standaard Panter G.

Op 13 December 1944 werd dan besloten van af 15 Januari 1945 alle Panthers standaard van een FG 1250 te voorzien, een besluit waarvan we weten dat het niet uitgevoerd werd.

In de zomer van 1944 werden de Panters van de 3e Compagnie, 24ste regiment 116e Panzerdivision (Windhund) naar het oefenterrein van Bergen gestuurd waar ze van af September getraind werden als SPERBER kampfgruppe, Hitler had voor hun een opbracht binnen operatie “Wacht am Rhein” hier beter bekend als het Ardennenoffensief.

En hier spreken nu verschillende bronnen zich tegen, sommige beweren dat deze Panters nooit in actie waren wat dan tegenstrijdig is met eerst genoemde After Action Reports van de geallieerde eenheden.

Er ligt ook nog een bericht voor van een veteraan van het 1e SS Pantserregiment van de 1e SS Panzerdivision die verklaart een paar Panters met infra rood apparatuur aan het werk gezien te hebben, volgens de veteraan behoorden die waarschijnlijk tot de 116e Division, deze verklaring is heel aannemelijk vermits beide eenheden naast elkaar opgesteld waren tijdens het Ardennenoffensief.

Een andere vermelding komt van de Panzerdivision Clausewitz waar toegevoegde Panters midden April in de omgeving van Uelzen een volledig peloton Britse Comet Cruisers zou vernietigd hebben en op 21 April zouden dezelfde Panthers een Amerikaanse anti tank positie aan het Weser-Elbe kanaal overrompeld hebben.

Deze laatste rapporten zijn wel niet bevestigd zodat er wel vraagtekens kunnen bij geplaatst worden.

UHU IR

 

UHU IR

 

 

FALKI IR

 

FALKE IR schijnwerper van de MG

 

FALKE IR schijnwerper van de chaauffeur

 

Panther G met opgebouwde IR

 

Schematische voorstelling van het IR systeem

 

Vooraanzicht van het IR systeem

 

Achteraanzicht van het IR systeem