Het machinegeweer 7,92 mm MG 34 dat standaard in gebruik was bij de Wehrmacht werd in 1938 door de Mauser Werke aangepast voor het gebruik als boordwapen bij de Luftwaffe als MG 81.

 

Dit wapen was luchtgekoeld, had een gordel als voeding en was gemakkelijk te produceren, tegelijkertijd met het MG 81 werd ook een tweeloops MG ontwikkeld, het MG 81 Z waarbij de Z staat voor de Duitse benaming Zwilling, tweeling.

Om de werking van deze MG 81 bij grondaanvallen te vergroten werd de zo genaamde “Waffen-behälter 81” ontworpen die in 1942 in gebruik werd genomen.

In deze behouder werden drie MG 81 Z vast ingebouwd wat theoretisch een vuurkracht van rond de tienduizend schoten per minuut betekende, hierdoor ontstond de bijnaam “Gieskanne” of gieter.

Deze container werd opgehangen onder de vleugels aan de houders voor bommen, in het bijzonder de Ju 88 was als drager zeer geschikt voor dit wapen, doorgaans werden twee behouders aangebracht waarvan een in voorwaartse richting werd afgevuurd door de piloot in duikvlucht en de tweede in achterwaartse richting afgevuurd door de staartschutter bij het optrekken.

Bepaalde versies van de Ju 88 die omgebouwd waren tot slagvliegtuig in plaats van duikbommenwerper konden vier behouders meevoeren.

De behouder was een cilinder van 2,5 meter lang met een diameter van 50 cm, door voor en achteraan hem te voorzien van een stroomlijning was de totale lengte 2,73 meter.

Het gewicht inclusief de munitie, 500 schoten per tweeling, bedroeg 180 Kg.

In de beide varianten A en B weden de wapens onder een hoek van 15 graden naar beneden tegenover de lengteas van het vliegtuig ingebouwd, bij de WB 81 A waren de buitenste wapens onder een hoek van een halve graad naar buiten gericht, bij de WB 81 B echter alle drie parallel ingebouwd.

De munitiegordels werden van achteraan de munitiekisten langs geleidekanalen tot aan de wapens gevoerd, het laden en afvuren gebeurde met perslucht waarvoor een fles van twee liter met een druk van 150 atu ingebouwd was.

De wapens bleven vuren zolang de afvuurknop ingedrukt bleef, een elektrische verbinding met het vliegtuig bediende het pneumatische systeem, het leeggoed werd langs onder naar buiten afgevoerd.

MG 81Z

 

Ju88 met bomlading

 

Waffen Behälter 81A

 

 

1 – Munitiekisten

2 – Elektrische aansluiting

3 – Waffen-Behälter 81 A

4 – Ophanging

5 – Affuit

6 – Perslucht

7 – Laad en afvuurinrichting

8 – Leeggoed afleidingskanaal

9 – Toevoerkanalen voor de munitiegordels

 

Waffen Behälter 81B

 

De plaatsing van de munitiekisten