Op 12 December 1944 werd Rocherath-Krinkelt bevrijd door elementen van de 99th Infanterie Divisie.

De 99th divisie, met “The Battle-Babies” als bijnaam bestond uit ongeveer tienduizend jonge onervaren soldaten, deze bezetten een frontlijn van Lanzerath tot Monschau.

 Dit gedeelte van de frontlijn werd ingenomen door eenheden van het 395th Regimental Combat Team van de 99th Infanterie Divisie, de commandopost was ingericht in een jachthuis “Sam Suphy” genoemd op een driehonderdtal meter van hier.

Op 13 December 1944 werden de heuvels 621 en 627 bekend als “Hill 88” en Wahlersheid, “The heartbreak crossraods” bereikt tijdens een aanval gericht op de Roerdammen.

Toen op 16 December de slag in de Ardennen begon was de omgeving van Losheim en het Hasselpath een van de hoofddoelen die door de Duitse troepen energiek aangevallen werden in een poging de wegen naar Luik in handen te krijgen.

De hevige gevechten geleverd door de 2th en 99th Infanterie Divisies, die samen met de hun ondersteunende eenheden Rocherath-Krinkelt in handen hielden hebben aan beide zijden veel levens gekost maar lieten de Amerikaanse troepen toe terug te trekken uit Walerscheid en het Hasselpath om dan een nieuwe defensieve lijn in te richten op de “Elsenborn Ridge”.

Duitse troepen hebben daarna dit bos bezet, dit was de stelling van het 1st Bataljon, 989st Regiment van de 277st Volksgrenadiers Divisie.

Van hier uit zijn meerdere aanvallen op de Elsenborn Ridge ondernomen, niet alleen veel Duitse gewonden maar ook Amerikaanse krijgsgevangenen hebben hier de eerste medische hulp gekregen alvorens afgevoerd te worden naar het klooster Steinfeld.

Het Hasselpath Memorial werd geopend op 13 Mei 2000 door veteranen van de 99th US Divisie en de Duitse 277th Volksgrenadiers Divisie, dit in het bijzijn van de Amerikaanse en Duitse militaire Attachés.

Bijna overal in bossen waar sedert de tweede wereldoorlog niet aan bosbouw is gedaan vind men deze sporen nog terug, en juist hier aan het Hasselpath vind men de sporen van beide partijen samen.

In het Duitse Naturpark Eifel is men nu begonnen aan een grootschalig en langdurig project van herbebossing, de naaldbossen worden door Beuken vervangen om de oorspronkelijke toestand terug te herstellen, het spreekt vanzelf dat hierdoor in de loop van volgende jaren veel sporen verloren zullen gaan.

 

US Objectieven

 

Aanvalllen van 13 December

 

Operatie gebied van het 395th Regimental Combat Team van de 99th Infanterie Divisie

 

Een vernietigde Panter van de 12 SS Hitlerjugend in Rocherath

 

Laten we nu eens kijken hoe die gevechten hun sporen hebben achtergelaten in de Belgische Ardennen en de Duitse Eifel.