In December 1942 werd door de Britse marine een commando raid tegen de haven van Bordeaux uitgevoerd, de operatie Frankton.

 

Het plan voorzag dat een groep van zes kajaks, elk met twee bemanningsleden, door een duikboot voor de monding van de Gironde werden uitgezet.

Van daar zouden de mannen tijdens de nacht de Gironde stroomopwaarts pedellen en zich overdag verstoppen aan de oevers, bij aankomst in de haven van Bordeaux zouden dan zoveel mogelijk schepen met kleefmijnen worden aangevallen.

 

Op 7 December om 17.30 Hr. Werden voor Montalivet de kajaks te water gelaten waarbij er een beschadigd werd, de vijf overgebleven boten begaven zich op weg.

In de eerste nacht gingen wegens de zware zeegang nog twee boten verloren, de bemanning van een van de drie overgebleven boten werd bij Le Verdon ontdekt en gevangen genomen.

Na de eerste nacht verstopten de vier overgebleven mannen zich met hun kajaks nabij Saint Vivien.

Daar door de sterke tegenstroming de boten slechts langzaam vooruit kwamen kwam ook de oorspronkelijke planning in de war, hierdoor werd de aanval naar de nacht van 11 op 12 December verschoven.

Een van de boten kon al zijn mijnen plaatsen terwijl de tweede boot geen lonende doelwitten kon vinden, bij de explosies werden vijf of zes schepen licht beschadigd.

 

Op de terugweg hebben de vier mannen bij Saint Genes de Blaye hun kajaks vernietigd en zijn te voet richting Spaanse grens verder getrokken, twee van hen werden door de Franse Gendarmerie opgepakt en aan de Duitsers overgeleverd, de twee overgeblevenen zijn met de hulp van de Franse Résistance over de Pyreneeën getrokken en hebben Engeland bereikt.

De vier in handen van de Duitsers gevallen zeelui zijn als lid van een geheim commando wegens sabotage terechtgesteld.

 

 

De boten tijdens een training

 

De Cockshellboat

 

Limpet kleefmijn

 

Het aanbrengen van een Limpet kleefmijn