In 1689 gaf Lodewijk XIV de opdracht aan Vauban om het estuarium van de Gironde af te sluiten en zo de haven van Bordeaux te beschermen tegen vijandelijke aanvallen van uit zee.

Om dit te realiseren werd op de rechteroever van de Gironde de Citadelle de Blaye gebouwd, op een eiland in het estuarium het Fort Paté en op de linkeroever het Fort de Médoc.
De werken werden in 1690 aangevat en het duurde 32 jaar voor het fort afgewerkt was, ondanks er nog geen voorzieningen waren werd het eerste garnizoen er reeds in 1691 ingekwartierd.
Het fort is gebouwd in een vierkante vorm met de voornaamste as dwars op de rivier en met vier bastions op de hoeken, het voornaamste bastion met de hoofdbewapening langs de Gironde en alle vier bastions verbonden door courtines.
Een halve maan versterkt de hoofdingang, de Porte Royale, het ganse fort is ook omgeven door een natte gracht die gevoed word van uit de Gironde door twee sluizen.
Tegenover de rivier tussen de twee bastions bevind zich een tweede wachtlokaal, op de binnenplaats bevinden zich nu nog de resten van de twee kazernegebouwen, hier konden 300 soldaten logeren, van deze gebouwen zijn nu nog de kapel, de bakkerij en een wateropslagplaats over.
De Porte Royale bood onderdak aan het commando van het fort, de keuken en het hospitaal, vandaag is er een klein museum in ondergebracht.
Het fort werd nooit aangevallen en is van weinig militaire betekenis geweest, in 1700 wees een studie uit dat de scheepvaart het diepere gedeelte van de Gironde langs Blaye gebruikte, en vermits het fort in moerassig gebied gebouwd was waren de leefomstandigheden slecht, dat leidde er toe dat de bezetting regelmatig afgelost moest worden, tijdens sommige periodes zelfs om de vijf dagen.
Terwijl het fort in 1716 nog 13 kanonnen bezat was dit aantal in 1798 gereduceerd tot 3, de bemanning bestond toen nog uit enkele soldaten, meestal invaliden.
Na verschillende periodes van leegstand en herbezetting werd het fort uiteindelijk in 1916 door het Franse leger gedeclasseerd en begon een tijdperk van verval en vandalisme, in 1930 werd het eigendom van de gemeente Cussac.
Sedert 1951 is het fort een geklasseerd monument en is in 2008 door de UNESCO in samenhang met andere werken van Vauban als werelderfgoed erkent.
In 2011 werd aangevangen met de restauratie van de port Royale en het wachtlokaal tegenover de Gironde.

 

 

De hoofdingang Port Royale

 

De binnenplaats met links de wateropslagplaats

 

De wateropslagplaats

 

Bastion du Roy

 

Port Royale gezien van op het Bastion du Roy
Port Royale gezien van op de binnenplaats

 

Port Royale gezien van op de binnenplaats

 

De binnenplaats met links de resten van de kapel en rechts deze van de bakkerij

 

De bakkerij

 

De kapel

 

De kapel

 

Opstellingsplaats van de artillerie richting Blaye

 

Opstellingsplaats van de artillerie richting Blaye

 

Opstellingsplaats van de artillerie richting Blaye

 

Opslagplaats munitie onder de kanonnen

 

Kruitmagazijn

 

Kruitmagazijn

 

Blik over de Gironde met Blaye aan de overzijde

 

De muren van de Citadelle de Blaye zijn nog juist te herkenn

 

Het wachtlokaal tegenover de Gironde gezien van op het bastion

 

Het wachtlokaal tegenover de Gironde gezien van op de binnenplaats

 

Het wachtlokaal tegenover de Gironde gezien van aan de Gironde

 

De natte gracht in de richting van een der sluizen

 

Nogmaals de Port Royale

 

Nogmaals de Port Royale

 

Het terras vooraan op de Port Royale

 

De halve maan ter verdediging voor de Port Royale gezien van op het terras