De Batterie Grosser Kurfürst was een van de grote marine artillerie batterijen aan de kanaalkust die voor steun aan een invasie in Engeland opgesteld werden.
Alhoewel minder bekend als de batterijen Lindemann en Todt was de batterie Grosser Kurfust veel gevaarlijker, de 28 cm kanonnen waren opgesteld in 360 graden draaibare torens.
Eind augustus 1940 was de batterij operationeel met vier SK/L 45 kanonnen die een bereik hadden van 36 kilometer.
In de onmiddellijke omgeving van de vier torens werden ook twee munitiebunkers en twee bunkers als onderkomen voor de manschappen gebouwd.
Op enige afstand van elke toren kwam een magazijn voor de reservemunitie, verder bevatte het complex nog een hospitaalbunker, een bunker voor de generatoren en een voor de waterbevoorrading.
De perimeter van de batterij werd verdedigd door meerdere Tobruk-pit's, Michelmann en anti-tank bunkers, verdere bescherming werd verzekerd door meerdere mijnenvelden.
De vuurleiding gebeurde niet enkel van uit de waarnemingsbunkers op Cap Griz Nez maar ook in samenwerking met de posten van Pointe de la Crèche bij Boulogne en Fort Lapin bij Calais wat dan driehoeksmetingen toeliet.
In 1941 werden de kanonnen vervangen door SK/L 50 die het vuurbereik vergrootten tot 39 kilometer en in 1942 werden de 15 cm dikke stalen torens geplaatst.
Ter ondersteuning van de batterij werd in 1943 werd in 1943 een radar FuMo 214 Würzburg opgesteld.
Ook een lange afstand radar FuMG 41/42 werd nog ten zuiden van Cap Griz Nez geplaatst.
In september 1944 werd de batterij zwaar gebombardeerd en de stalen torens beschadigd maar kon nog altijd blijven vuren.
Op 29 september werd de batterij door de geallieerden veroverd en werden de torens door de Britse genie opgeblazen, dit gebeurde met de nog aanwezige munitie.
Andere bunkers werden door het Brits leger na de oorlog vernietigd bij testen met explosieven.
De vier torens bevinden zich vandaag in bebost gebied, om ze te bereiken kan men best starten van op de parking Cap Griz Nez en via het wandelpad langs de kust tot toren een gaan.


































